Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Na een bachelor Media & Cultuur en een master Journalistiek & Research publiceerde zij zeven romans, verschillende scenario's, toneelstukken, korte verhalen en essays.

In 2009 debuteerde Bervoets met Of hoe waarom, twee jaar daarop verscheen Lieve Céline, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Een jaar later verscheen de bestseller Alles wat er was, gevolgd door Efter (2014), Ivanov (2016) en Fuzzie (2017).

Bervoets’ werk werd verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.


Eind 2017 ging CarryMe, haar tweede avondvullende theatervoorstelling, in première. Haar laatste roman, Welkom in het Rijk der zieken, haalde de longlist van de Bookspot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

 

In 2021 was Hanna Bervoets auteur van het Boekenweekgeschenk, Wat wij zagen. De vertaalrechten werden verkocht aan veertien landen. Dit jaar verscheen ook haar eerste verhalenbundel, Een modern verlangen, een jaar later bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs.

 

Naast romams schrijft Bervoets essays en recensies over media en populaire (internet)cultuur.

 

Bervoets woont en werkt in Amsterdam, met haar vriendin en twee cavia's.